کد خبر: ٣١٦٩٥   نسخه چاپی  
  • تاریخ درج خبر:1403/06/13-٠٨:٤٦

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم دریایی خرمشهر تاکید کرد؛

لزوم ایجاد بانک اطلاعاتی آبزیان در ایران

عضو هیات علمی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر بر لزوم راه‌اندازی بانک اطلاعاتی جامع آبزیان تأکید کرد تا از کاهش گونه‌ها و ورود گونه‌های مهاجم جلوگیری شود.

 

آبادان خبر _ دکتر مهسا حقی، در گفتگو با ایسنا به بررسی ضرورت وجود یک بانک اطلاعاتی جامع از آبزیان در کشور پرداخت.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر با اشاره به وضعیت کنونی بانک اطلاعاتی آبزیان در ایران، بیان کرد که نبود چنین بانکی به طور مستقیم بر کاهش یا افزایش گونه‌های آبزی تأثیر نمی‌گذارد، اما وجود آن برای پایش دائمی و بررسی جمعیت آبزیان کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

پایش و ثبت اطلاعات در کشورهای توسعه‌یافته

دکتر حقی ادامه داد: «در کشورهای توسعه‌یافته، وضعیت گونه‌های آبزی به صورت سالانه و ماهانه بررسی و در بانک‌های اطلاعاتی ثبت می‌شود. این فرآیند شامل نمونه‌برداری از ذخایر آبزی و ثبت تغییرات آن‌هاست.» این روش به متخصصان کمک می‌کند تا به سرعت متوجه ورود گونه‌های جدید یا مهاجم شوند و اقدامات لازم برای حفظ گونه‌ها را انجام دهند.

فقدان بانک اطلاعاتی جامع

این محقق اکولوژی دریا با ابراز تأسف از عدم وجود یک بانک اطلاعاتی جامع در کشور، تأکید کرد که این فقدان باعث می‌شود اطلاعات مربوط به آبزیان ناقص و غیرقابل اعتماد باشد. به عنوان مثال، برای پایش ذخیره کنونی ماهی شوریده نسبت به ۲۰ سال گذشته، هیچ بانک اطلاعاتی دقیقی وجود ندارد که بتوان به آن استناد کرد. این کمبود اطلاعات مانع از تحلیل دقیق وضعیت کنونی و تغییرات آن می‌شود.

تأثیر گونه‌های مهاجم

دکتر حقی همچنین به حضور گونه مهاجم تیلاپیا در اکوسیستم آبی خوزستان اشاره کرد و گفت: «اگر از ۲۰ سال پیش که این ماهی وارد اکوسیستم شد، بانک اطلاعاتی وجود داشت، می‌توانستیم زودتر از ورود آن مطلع شویم و بررسی کنیم که آیا این ماهی در گذشته وجود داشته یا خیر.»

پیش‌بینی ذخایر و حفاظت از تنوع زیستی

دانشیار گروه شیلات دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر اظهار کرد: وجود یک بانک اطلاعاتی آبزیان به متخصصان این امکان را می‌دهد که زودتر وجود هر گونه آبزی غیربومی و مهاجم را تشخیص دهند و سوابق گونه‌ها را ثبت کنند. این اطلاعات می‌تواند به پیش‌بینی ذخایر ماهی‌ها در آینده کمک کند و به حفاظت از تنوع زیستی کشور یاری رساند.

دکتر حقی در پایان تصریح کرد که اثرات گونه‌های غیربومی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برخی از آن‌ها ممکن است شکارچی باشند و گونه‌های بومی را تهدید کنند، در حالی که برخی دیگر می‌توانند رقیب غذایی و مکانی برای گونه‌های بومی باشند. بنابراین، ایجاد یک بانک اطلاعاتی جامع از آبزیان به عنوان یک ابزار کلیدی در حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت پایدار منابع آبی کشور ضروری است.

این اکولوژیست دریا همچنین اشاره کرد که به سازمان شیلات و سازمان محیط زیست برای تهیه این بانک اطلاعاتی پیشنهاداتی ارائه کرده، اما متأسفانه هنوز این امر محقق نشده است./ اخبار شیلات

 

 

 

پایگاه خبری آبادان خبر اخبار جنوب غرب کشور را بصورت تحلیلی، گفتمانی و خبری منتشر میکند.

امتیازدهی

خروج